Eigenschap 1 – Wees proactief – Principes van persoonlijk inzicht


Principes van groei en verandering

Snel en gemakkelijk inhoud geven aan je leven: persoonlijk succes en diepgaande relaties met anderen zonder het moeizame groeiproces dat daarbij hoort. Dat is de schone schijn van de Pragmatische Levenshouding, zeker als deze niet gepaard gaat met een Principiële Levenshouding.

Het is vorm zonder inhoud. Het is het idee van ‘snel rijk worden’ en ‘weelde zonder te werken’. Soms lijkt dat ook te slagen, maar het blijft toch denken in termen van trucs.

De Pragmatische Levenshouding is misleidend. Om met een snelle pragmatische aanpak waardevolle resultaten na te streven is net zo effectief als in Brussel je weg zoeken met een kaart van Antwerpen.

 Erich Fromm met zijn scherpe visie op de Pragmatische Levenshouding, schreef:

“Vandaag de dag zien we maar al te vaak dat iemand zich gedraagt als een robot. Hij begrijpt zichzelf niet en de enige die hij kent, is degene die hij denkt te moeten zijn. Hij praat zonder te communiceren. Hij glimlacht zonder werkelijk plezier. Echte pijn voelt hij niet meer, alleen nog een onbestemde wanhoop. Over dit type mens kan men twee dingen zeggen. Hij lijdt aan een gebrek aan spontaniteit en individualiteit, waar ogenschijnlijk niets aan te doen is. Maar daarnaast valt niet te ontkennen dat hij lijkt op de meesten van ons.”

Leave a comment